Relatietherapie

Binnen een relatie kan moeizame communicatie zorgen voor onbegrip en irritaties tussen beide partners. Dit kan dusdanige vormen aannemen, dat het moeilijk wordt om elkaar nog te bereiken. Wanneer een problematische relatie lange tijd aanhoudt, kan verwijdering ontstaan. De liefde stolt en uit zich in wrok, jaloezie of afstandelijkheid. Dat kan onnodig veel kapot maken.  

Het kan heel zinvol zijn hier professionele hulp bij te zoeken om zo de weg naar de liefde voor elkaar weer te vinden. Door samen te kijken naar wat jullie verbindt leer je met mildheid en compassie naar jezelf en je partner te kijken. Dit kan jullie liefdesrelatie intenser en sterker maken.

Elkaar goed leren kennen
In een relatie komen twee persoonlijkheden bij elkaar ieder met een eigen geschiedenis, eigen ervaringen, wensen, gedachten en verwondingen. Na de eerste verliefdheid en na een verandering in je relatie (huis kopen, miskraam, geboorte, promotie, overlijden van ouder, ziekte) kan dit gaan schuren.

Daar waar je eerder dol op was, bij de ander, gaat je nu tegenstaan. De manier waarop jullie op elkaar reageren kan verwijdering veroorzaken. Als je dit niet tijdig doorhebt en bijstuurt gaat dit ten koste van de relatie.

Tijdens relatietherapie leer je patronen te doorbreken, dit herstelt het wederzijds respect en kan de liefde weer vleugels geven.

Werken aan de relatie
Een liefdevolle relatie vraagt onderhoud en inspanning. Jezelf laten zien en aanraakbaar zijn, is spannend en kwetsbaar. En het gebeurt maar al te vaak dat de ander niet zo reageert als jij hoopt, wat het nog spannender maakt. In de vicieuze cirkel ontstaat gedrag als:

  • terugtrekken
  • geheimen hebben
  • kritiek leveren
  • eisen stellen
  • de ander claimen
  • geïrriteerd of boos reageren
  • vluchten in verslaving
  • een bondje smeden met een van de kinderen

Wanneer je ervaart dat jullie op een negatieve manier naar elkaar uiten dan is dat weliswaar pijnlijk, tegelijkertijd ook de opening om hiermee aan de slag te gaan. De negatieve houding is veelal uit zelfbescherming en ontstaat vaak onbewust. Het draagt bij aan gevoelens van eenzaamheid en radeloosheid en kan raken aan een oude verwonding. Of iets creëren waarvan je jezelf vroeger hebt bezworen dat jij het anders zou doen.

Ruzie en verwijten doet de meeste relaties geen goed. Tijd om het tij te keren en weer tot de kern van jullie samenzijn te komen met behulp van relatietherapie.

Patronen doorbreken

Als een bepaalde manier van reageren al heel lang bestaat, is het lastig om hier – zonder hulp van buiten – verandering in aan te brengen. Kwetsbaar zijn, maakt angstig, omdat het je terugbrengt bij oude pijn. Het kan veilig voelen om afstand te nemen om jezelf op die manier te beschermen. Ook het negeren van je partner of het huis ontvluchten kan tijdelijk rust geven. Het komt jullie relatie echter niet ten goede, is niet bestendig en zal juist zorgen voor een groeiende kloof.

Relatietherapie helpt op een effectieve manier de dynamiek onder ogente komen en verandering aan te brengen in de manier waarop jullie metelkaar omgaan. Hierbij is uitgebreid ruimte voor beide partners zichzelf kenbaar te maken in het effect van de relatieproblemen is op jullie beiden.

Problemen in een relatie sluipen er vaak langzaamaan in. Pas als het lange tijd niet lekker loopt of één van de partners ‘scheiding’ als optie opwerpt wordt hulp ingeschakeld. Problemen en verwijdering kunnen ook ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Je hoopt op steun en begrip, maar jullie bereiken elkaar niet, omdat jullie beide anders vormgeven aan je verdriet. Je wensen hoeven niet dezelfde te zijn als die van je partner.

In overleg wordt een passende vorm van begeleiding geboden. Deze zijn gebaseerd op vormen die hieronder zijn opgenomen.

Relatietherapie is altijd maatwerk.

EFT-relatietherapie

Bij deze vorm van relatietherapie wordt geprobeerd de verbinding tussen jullie te herstellen door gebruikmaking van technieken die de emoties verdiepen. Dit met het doel de negatieve spiraal van pijn en angst die in jullie relatie is ontstaan te doorbreken. Hierdoor zal er ruimte komen voor het uiten van emoties die je kwetsbaar maken.

Dit gebeurt op een dieper niveau, waardoor jullie ontvankelijker worden voor elkaars gevoelens. Als je inzicht krijgt in de belevingswereld van jouen je partner zorgt dat voor begrip. De ander kunnen troosten, zal dan weer mogelijk zijn.

Als jullie van elkaar begrijpen wat bepaalde emoties en ervaringen met een ander doen, kan je daar rekening mee houden en er zijn voor de ander. De verbinding tussen jullie zal sterker worden en de communicatie zal op een positieve manier verlopen. Samen weer gelukkig door het leven gaan, ligt dan weer binnen handbereik.

Tijd om het tij te keren en met EFT-relatietherapie de patronen van jullie beiden uit te pluizen en te leren begrijpen waar de gevoelens en houding vandaan komen. Boosheid en pijn liggen dicht bij elkaar. Door het krijgen van begrip voor je eigen reactie en die van je partner kan de verbinding van jullie relatie terug worden gevonden en is er meer ruimte voor een fijne sfeer. Als de basis van de relatie verstevigd is, krijgen het vertrouwen ende openheid weer de kans. Jullie kunnen weer met elkaar door een deur.

Imago relatietherapie

Bij Imago relatietherapie praten de partners niet via de therapeut, maar direct met elkaar. Ze zitten recht tegenover – en dichtbij elkaar. De therapeut faciliteert dit en stemt af op het koppel. Echter het allerbelangrijkst is dat het koppel zich afstemt op elkaar en zo meevoelt met elkaar. 

Ervaringsgerichte relatietherapie

Een andere effectieve wijze van het verbeteren van je relatie is uit je hoofd en het denken treden. In plaats daarvan voelen en ervaren. Door te doen, maak je gebruik van de wijsheid van het lijf. Het lijf wijst de wegen maakt zichtbaar welke belemmerende patronen en dynamieken een rol zijn gaan spelen in de liefdesrelatie. Deze manier van werken maakt ervaarbaar wat geleerd wil worden. In de veilige setting van de coachingsruimte wordt geoefend en gewerkt. Deze ervaringen worden meegenomen in het leven van alledag.

Neem contact met mij op

Bel mij of stel je vraag aan mij via het contactformulier. Je kunt ook terecht in de avonden of op de zaterdagochtend. Of lees meer over intimiteit en seksualiteit, boosheid en grenzen aangeven.

Call Now ButtonBel Gea: 06 21 25 53 67